Одржан ЕХО Фестивал на планински филм во Оперативниот центар на ПСС

На наше големо задоволство, а веруваме и на присутната публика, изминатата недела во просториите на Оперативниот и тренинг центар на ПСС, а во соработка со Алпинистичкиот клуб ПАТАГОНИЈА Охрид и Културолошка иницијатива 5 до 12, се одржа ЕХО Фестивал на планински филм, со селекција од својата фестивалска програма на последното 12то издание.

Прикажани беа победничките филмови на ЕХО фестивалот, а програмата беше збогатена со 4 презентации.

10 ноември (среда)

18:00 „Ерик Ескофие, страст за живот“, Гаучи Северин/Бертранд Делапјер, Франција, 2020, 52’

18:52 „Матерхорн – Лавовскиот гребен“, Алесандро Белтраме/Ерве Бармас, Италија, 2021, 35’

19:45 Презентација на Културолошка иницијатива 5 до 12: “Со културна револуција до еволуција“

20:15 Презентација на Дејан Ангелоски: „Од Шара до Пиринеи“

21:00 „Со Господ напред, Полјаци“, Адам Нерот, САД, 2020, 88’

11 ноември (четврток)

18:00 „Песни на Духовите од водата“, Николо Бонџорно, Италија, 2020, 100’

20:00 Презентација на ПСС Охрид: „Нашите активности“

20:30 Презентација на Игор Талевски: „Ултра долги уживања на велосипед“

21:00 „П3“, Ден Вилан/Ронгкин Су, Канада, 2021, 14’

„Исповедувањата на еден тркач“, Бачар Катар, Либан, 2020, 29’

„Миртл Симпсон – живот на мраз“, Ли Ен Сајдс, САД, 2019, 34’

Антонио Додевски, раководител на ПСС при Црвен крст Охрид, одржа кратка презентација за нејзините почетоци и активности во изминатиот период, а како благодарност за поддршката на фестивалот организаторите на ЕХО му врачија примероци од досегашните книжевни изданија на ЕХО.