Златен волонтерски сертификат за 2021

По повод 5-ти декември, светскиот ден на волонтерството, бевме позитивно изненадени од Младински културен центар – Битола (Волонтерски центар на Македонија), кој од 2006 година, го доделува ова признание на организации и поединци од државата, кои се истакнале со особена волонтерска активност во изминатата година.

Со задоволство го примивме ова признание, кое за нас претставува мотив повеќе да продолжиме по зацртаниот курс. Сметаме дека волонтерскиот принцип на делување е единствена опција за креирање ефикасен систем за цивилна заштита и спасување, кој не случајно се применува во сите европски држави.

Ентузијазмот и мотивацијата на волонтерите  е секогаш на високо ниво поради нивната пасија за таквата активност, бројот на волонтерите и нивниот интелектуален капацитет се неограничени,  а одржувањето на волонтерските системи е многу поефтино, во споредба со професионалните. Поради тоа, волонтерските системи постигнуваат максимум ефикасност со минимум инвестиција.

Благодариме на МКЦ – Битола за признанието, а на нашите волонтери им честитаме за несебичната посветеност, која очигледно не останува незабележана.

На крајот, ќе ја искористиме оваа прилика, на сите волонтери да им го честитаме денот на волонтерството, со познатата изјава од канадската карлинг репрезентативка Шери Андерсон, која гласи: „Волонтерите не добиваат плата, не затоа што се безвредни, туку затоа што се бесценети“.