Воспоставена соработка со воздухопловниот ВИНГ на Армијата

Со одобрение на Министерството за одбрана и Генералштабот на Армијата, Планинската Спасителна Служба при Црвен крст Охрид започна многу значајна соработка со армискиот воздухопловен ВИНГ, која во иднина ќе се продлабочува, со цел зголемување на ефикасноста и економичноста на спасителните операции. Соработката ја започнавме со основна обука на спасувачите, како и со прелети на најкритичните точки на планините Галичица и Јабланица, со цел дефинирање на значајни логистички точки, кои би се користеле во случај на планински несреќи. Како дел од тимовите кои ќе бидат вклучени во реализација на претстојната NATO– EADRCC вежба во Септември 2021, членовите на ПСС ќе ја продолжат започнатата обука за делување со помош на хеликоптер. Покрај учеството на самата вежба, целта е да се продлабочи соработката со воздухопловниот ВИНГ на армијата, за да можеме во иднина заедно да делуваме координирано и ефикасно во случај на комплексни несреќи на планина.

Се надеваме дека со вештините на пилотите и летачкиот персонал, во комбинација со нашите вештини и препораките на ICAR по кои се водиме, како составен дел од Националниот Сојуз за Планинско Спасување за кратко време ќе воспоставиме ефикасен систем за спасување на целата територија на државата, по примерот на останатите земји од Европа.

Во рамки на тренажните активности утре, четврток, од 16:00 до 19:00 часот, во армискиот Центар за Обука на Вода, ќе се одржи отворен ден за презентација на дел од воздухопловите на армијата, како и дел од опремата на ПСС при Црвен крст Охрид. Ја користиме оваа прилика, да ги поканиме сите заинтересирани граѓани, особено најмладите да го искористат овој момент и одблиску да се запознаат со хеликоптерите и останатата опрема.

 

Заврши финалната планирачка конференција на NATO – EADRCC

Заклучно со вчерашниот ден, по девет работни денови, заврши финалната планирачка конференција за вежбата на NATO – EADRCC (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre), која во Септември ќе се одржи на територија од Охрид и Струга.

Раководителот на Планинската Спасителна Служба при Црвен крст Охрид и Претседател на Националниот Сојуз за Планинско Спасување, како член на националниот планирачки тим за вежбата, беше активно вклучен во процесот. На наша иницијатива, за прв пат во рамки на ваквите вежби на NATO-EADRCC, кои главно се насочени кон спасување во урбани средини, се предвидуваат сценарија за планински несреќи и вклученост на тимови специјализирани за таков тип на интервенции. Во согласност со генералното сценарио на вежбата, предвидени се и две сценарија за несреќи на комплексен планински терен и тоа: Авионска несреќа со повеќе жртви и повредени, како и тандем параглајдерска несреќа.

Целта на двете сценарија, е увежбување на неопходните техники и координацијата помеѓу тимовите на ПСС Охрид, Членовите на НСПС, армиските и полициските служби од државата, во соработка со армискиот воздухопловен ВИНГ, за ефикасно делување во случај на реални несреќи од ваков тип, за кои постои голема веројатност и опасност да се случат во регионот. Покрај националните тимови за спасување на планина, во вежбата може да земат учество и тимови од останатите НАТО земји. Согласно планот за вежбата, Планинската Спасителна Служба при Црвен крст Охрид, презеде комлетна одговорност за поставување на сценографијата на терен, обезбедување на сместување за странските тимови во тренинг центарот на ПСС, како и организација на базата од каде ќе дејствуваат сите инволвирани тимови во вежбата, која ќе биде лоцирана во Планинската куќа Спиридон на Галичица.

Ова е одлична прилика за националните тимови, кои најчесто се инволвирани во комплексни операции за спасување на планина, да ја продлабочат меѓусебната координација, со што, во иднина, значително ќе ја подобрат ефикасноста на истите.

Уште една АТВ несреќа во Охрид

Денес во 18:05 ч. оперативниот центар на ПСС беше алармиран од страна на Итната Медицинска Помош од Охрид, која добила повик од граѓанин за помош на настрадани лица при несреќа предизвикана по пад од АТВ. Со оглед на тоа што несреќата се случила на земјен планински пат, на околу 10 км оддалеченост од најблискиот асфалтен пат, за интервенцијата беше повикана ПСС при Црвен крст Охрид. Веднаш беа мобилизирани два тима од ПСС, кои со две теренски возила се упатија на местото на несреќата, каде на две лица, странски државјани, им беше укажана Прва помош. Повредените беа соодветно имобилизирани и подготвени за транспорт, по што беа предадени на Итната Медицинска Помош од Охрид во 19:10 ч., која ги пренесе во специјалната болница за ортопедија и трауматологија Св. Еразмо, на понатамошен лекарски третман.

Оваа интервенција, втора од ваков тип, која се случува непосредно пред почетокот на туристичката сезона, уште еднаш ја нагласува неопходноста од сериозен пристап во организација на системот за управување со ризици, со цел обезбедување квалитетна понуда, како и ефикасно делување во случај на несреќи, кои во авантуристичкиот туризам неминовно се случуваат. Планинската Спасителна Служба при Црвен крст Охрид, како значаен дел од системот за управување со ризици, во 2018 и во 2019 година, со финансиска поддршка од ЕУ организираше неколку работилници за давателите на услуги во авантуристичкиот туризам, кои очигледно е неопходно редовно да се одржуваат, барем еднаш годишно, пред почетокот на туристичката сезона, како составен дел од превентивните активности. Исто така, издаден беше и посебен прирачник за Управување со ризици во авантуристичкиот туризам (достапен on line на следниот линк: https://pss.org.mk/za-nas/).

Сето тоа, како и големите трошоци кои се генерираат при изведување на спасителните операции, се дел од нашите барања за вклученост на локалните самоуправи од регионот, во дел од финансиската одржливост на ПСС, што за жал не наиде на разбирање од страна на народните избраници. Големиот број на интервенции и асистенции од почетокот на годината, кои до овој момент се 32 на број, го засилуваат алармот за одржливост, што нѐ принудува веќе да размислуваме за воведување на нови форми за одржливост на ПСС, што за жал, во иднина ќе паднат на товар на граѓаните, кои и покрај тоа што се даночни обврзници во државата, сепак ќе треба сами да ги плаќаат трошоците за ефикасно делување на Планинската Спасителна Служба.

Остварена кратка, но многу значајна средба со Г-дин Влатко Јовановски, Шеф на Секретаријат на DPPI SEE

Денес, на наше големо задоволство, оперативниот и тренинг центар на ПСС, го посети шефот на Секретаријатот на DPPI SEE – Disaster Preparedness and Prevention Initiative for South Eastern Europe), г-дин Влатко Јовановски. Покрај можноста одблиску да му ги презентираме капацитетите на ПСС при Црвен крст Охрид, со г-динот Јовановски, разговаравме за актуелните состојби на полето на заштитата и спасувањето во државата, за неопходноста од измени во законската регулатива и решавање на оваа сфера во согласност со европските практики и регулативи, како и за неодамнешното неприфаќање на предлогот за финансиска контрибуција на општина Охрид во буџетот за одржливост на ПСС, што беше оценето како лош сигнал во напорите за обезбедување на сигурност за граѓаните и посетителите во регионот. Г-динот Јовановски, ни изрази силна поддршка за мисијата која ја спроведуваме, не охрабри да продолжиме во напорите за обезбедување на одржливост преку буџетите на локалните и државните институции и ни посочи низа опции за обезбедување на финансиска стабилност и усовршување на волонтерите, преку фондови кои стојат на располагање, сѐ до конечно институционално решение.

На г-дин Влатко Јовановски, му благодариме за посетата и пофалбите, кои многу ни значат како поткрепа на патот кој го одбравме и по кој се пробиваме, рушејќи силни препреки и отворајќи врати за имплементација на современите европски практики во нашата земја.

NATO – EADRCC DISASTER RESPONSE EXERCISE Ohrid 2021

Во Септември 2021 година, во Охрид ќе се одржи меѓународна вежба за одговор при катастрофи во организација на NATO – EADRCC (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre), на која ќе учествуваат специјализирани спасувачки тимови од повеќе НАТО земји.

Како составен дел од националниот систем за одговор при катастрофи, во подготовката на вежбата е вклучен и Црвен крст на Република Северна Македонија со неколку свои сектори, меѓу кои и Планинската Спасителна Служба при Црвен крст Охрид. На наша иницијатива, за прв пат на овој вид вежби, ќе бидат опфатени и сценарија со комплексни планински несреќи, кои нашите тимови ќе ги изведуваат во соработка со армиските тимови, како и со останатите спасителни служби од НАТО земјите, кои ќе изразат интерес за учество на вежбата.

Во моментов, во тек е подготвителниот дел, а од понеделник 14-ти јуни, до четврток 17-ти ќе се одржи и финалната планирачка конференција за вежбата, на која активно учество има и раководителот на ПСС Антонио Додевски. Планинската Спасителна Служба при Црвен крст Охрид, на планирачкиот комитет го понуди целокупниот свој кадров и материјално-технички капацитет за квалитетно и безбедно одвивање на вежбата.

Претходно, во текот на минатата година, капацитетите на ПСС беа евалуирани од страна на планирачкиот комитет, истите беа високо оценети и ќе бидат вклучени како значаен дел во подготовката и реализацијата на самата вежба. За време на вежбата во Септември, како составен дел од нашите тимови, ќе бидат вклучени и волонтери од останатите организации, членови на Националниот Сојуз за Планинско Спасување, со што активно ќе ја продолжиме мисијата за унифицирање на нивото и усогласување на стандардите за изведување на спасителните операции, кај сите членови на сојузот, а со тоа и во државата.

Вклученоста во самиот планирачки процес, како и активното учество во вежбата, за ПСС претставува сериозна можност за надградба на сопствените капацитети, подобрување на комуникацијата и координацијата со останатите домашни и меѓународни институции, како и наш придонес за афирмација и промоција на Охрид пред меѓународната стручна јавност од областа на спасувањето и заштитата на луѓето и добрата.

ДЕМАНТ на изнесените ставови на координаторите на советничките групи од општина Охрид

Почитувани сограѓани и медиуми,

Не можеме, а да не реагираме на вчерашните изјави на Градоначалникот и координаторите на советничките групи, кои се обидоа да ги релативизираат аргументите и да се оправдаат за нивната воздржаност, со што покажаа дека всушност немаат став, односно дека воопшто не се заинтересирани за ова прашање.

Имено, веруваме дека Градоначалникот има искрени намери и сериозно смета дека треба да се изнајде решение за одржливоста на Службата, но не можеме да се согласиме со изјавата дека Црвен крст Охрид барал средства за плати на волонтерите. Исто така, не можеме да се согласиме ниту со изјавите на координаторите на советничките групи, кои беа цитирани од страна на медиумите, во кои според едните „тие не добиле прецизни финансиски показатели, за тоа колку чини функционирањето на Службата и со кој дел би учествувала општината во вкупните трошоци“, а според другите дека „се изјасниле воздржано од единствена причина, што предлог одлуката не поседувала финансиска конструкција и јасни показатели, во однос на точната намена на средствата кои се бараат да бидат доделени од општинскиот буџет“. Од овие изјави, единствено може да се заклучи, дека советниците од власта и од опозицијата или воопшто не се заинтересирани за ова прашање или делуваат под влијание на други центри на моќ, кои им диктираат како треба да гласаат.

Инаку, барањето за поддршка на Службата се темели на деталните анализи и проценки од Студијата за финансиска одржливост, која ја работеа врвни експерти од областа, согласно кои општините би требало да учествуваат со 50% во вкупниот буџет на Службата, државата во иднина преку Дирекцијата за заштита и спасување (или во друга форма) со 30% и 20% Службата би обезбедувала од донации и дополнителни услуги. Во вкупната пресметка на буџетот, покрај материјалните трошоци за одржување на целокупниот систем, предвидени се и трошоци за осигурување, стручно усовршување и покривање на трошоците на волонтерите кои ги прават за време на редовните тренажни активности и спасителните операции, кои во случајов очигледно се помешани со терминот „плати“.

До овој момент, Службата не добила ни денар од локалните власти во изминатите 19 години и сѐ што е постигнато, е постигнато благодарение на ентузијазмот на волонтерите, кои покрај својата пасија за алпинизам, планинарство и спасување на човечки животи, професионално и интелектуално се реализирани личности и докажани професионалци во своите области (инженери, архитекти, адвокати, лекари и сл.), кои не очекуваат „плата“ како награда за она што го прават доброволно, туку очекуваат соодветен третман и грижа за нив, од системот во кој го вложуваат сопственото здравје. Нивниот ентузијазам и несебично залагање, во Охрид донесоа инвестиции од Европските фондови и изградија ефикасен систем, за чии резултати и финансиско работење добивме највисоки оценки од страна на донаторите. Очигледно овој систем на европски вредности советниците не можат или не сакаат да го разберат, иако како што изјавуваат се свесни за неговото значење.

Ние ќе продолжиме и понатаму, со несмалено темпо, бидејќи знаеме дека прогресот и напредокот на општеството го носат ентузијазмот и стремежот кон високи цели, компарирани со високите светски достигнувања. На тој пат, сакаме да ги поттикнеме и да ги мотивираме останатите колеги, ентузијасти од другите дејности, активно да се вклучат во градењето на здраво општество и заедно, очигледно низ долготраен процес, да ги едуцираме идните генерации политичари и советници, за вредностите кои егзистираат во развиениот свет, а кои е неопходно  да се имплементираат и кај нас, доколку сакаме да сме дел од светот. Тука сме, да им помогнеме на сите кои ја разбираат и сакаат да се дел од оваа мисија, бидејќи како што имаме кажано многу пати до сега, ние така го разбираме патриотизмот.

Бидејќи очигледно е дека советниците не ја прочитале или не ја разбрале Студијата, во оваа прилика, уште еднаш ги повикуваме да го направат тоа, иако со нивниот чин на воздржаност на последната седница, веќе се иззедоа од можноста за истото повторно да одлучуваат, со оглед на тоа што согласно деловникот, истата точка не смее да биде повторно на дневниот ред на советот во следните 6 месеци, период во кој нивниот мандат веќе ќе биде истечен.

На крајот, може само да заклучиме, дека овој состав на Советот на општина Охрид, две години (половина мандат) остана без став, во однос на важноста и значењето на Планинската Спасителна Служба за локалното население и за туристичкиот сектор, по што ќе биде запаметен во историјата на Планинското спасување во Охрид, но и во државата.

Во оваа прилика изразуваме благодарност до сите граѓани кои во овој процес ни изразуваат безрезервна поддршка, како и на сите организации со кои континуирано соработуваме и меѓусебно се поддржуваме.

Овде ќе завршиме, бидејќи обврските не ни дозволуваат да одвоиме повеќе време, а и сметаме дека на јавноста сѐ и е повеќе од јасно.

ЗА ОНИЕ КОИ САКААТ ПОВЕЌЕ ДЕТАЛИ ЗОШТО НЕ СЕ СОГЛАСУВАМЕ СО ИЗНЕСЕНИТЕ СТАВОВИ, ВО ХРОНОЛОШКИТЕ НАСТАНИ ПОДОЛУ:

  1. На 09.07.2019 г. во кабинетот на Градоначалникот Георгиевски, се одржа работен состанок на кој присуствуваа и градоначалниците на Струга, Вевчани и Дебарца, на кој детално им беше презентирана студијата за одржливост на Планинската Спасителна Служба и сите се согласија да се започне процес за заедничкко решавање на ова прашање.
  2. На 24.10.2019 г. во општина Охрид, Градоначалниците на Вевчани и Дебарца, потпишаа Меморандуми за соработка, а Градоначалникот на општина Охрид, поради отсуство во моментот истиот го потпиша подоцна на 15.11.2019 година.
  3. Барањето за финансиска поддршка од општината е во согласност со деталните финансиски параметри изложени во Студијата, која е доставена до службите на општина Охрид, во печатена и електронска форма, а истата може во секое време да се спушти од веб страната на ПСС (https://pss.org.mk/za-nas/)
  4. Покрај деталните и темелни финансиски параметри, во студијата е направена и компаративна анализа на организацијата на службите за спасување во 4 европски држави, како и прецизна правна анализа на позитивните законски прописи во државата, според кои општините се обврзани да формираат тимови за заштита и спасување на населението, како и да издвојуваат финансиски средства за таа намена.
  5. На 23.11.2020 г. се одржа on line координација на советничките групи, на која присуствуваа претседателот на Црвен крст Охрид и Раководителот на ПСС, кои на присутните советници детално им ја претставија работата на ПСС, како и резултатите од Студијата, врз основа на кои се базира и барањето за финансиска поддршка.
  6. На 21.12.2020 г. до градоначалниците и до советниците од регионот, беше испратено писмо од страна на Европската Делегација во Скопје, со укажување дека процесот за поддршка на ПСС е закочен и дека истиот треба да се интензивира во следниот период.

 

Со почит,

Ваша Планинска Спасителна Служба при Црвен крст Охрид

Власта и опозицијата во Охрид за прв пат се обединија и тоа против Планинската Спасителна Служба при Црвен крст Охрид

И покрај стотиците успешни интервенции во изминатите 19 години, и покрај огромните жртви на волонтерите кои го ризикуваат сопственото здравје и живот за да го ублажат страдањето на другите, и покрај силната поддршка од Европската Унија и писменото укажување до Градоначалникот и Советниците, сепак на денешната седница, Советот на општина Охрид, речиси едногласно ја отфрли одлуката за финансиска поддршка на единствената служба во државата, која за граѓаните на територијата која ја покрива, нуди 24 часовна услуга по највисоките светски стандарди. Со ова, Советот на општината потврди дека безбедноста и здравјето на граѓаните им е на последно место во приоритетите.

Иако само оваа година во најмалку пет наврати, со нашите брзи и успешни интервенции ја спасивме општината од медиумски напади слични на неодамнешниот „кратовски случај“, сепак тоа не го направивме за политичарите и нивните суети, туку за граѓаните, кои благодарение на истите тие политичари, најчесто се оставени на милост и немилост, особено кога станува збор за спасувањето и заштитата.

Засрамени што воопшто припаѓаме на ова време, во кое комплетно се обезвреднува човечкиот живот, во оваа прилика сакаме да им заблагодариме на Градоначалникот и Советниците, за лажната поддршка која при секоја средба ни ја изразуваат и која официјално ја потврдија со доделувањето на Свети Климентовата повелба за 2019 година. Од истата јавно се откажуваме, со едногласна одлука на сите волонтери од Службата и во текот на следните денови официјално ќе ја вратиме во Општината.

Остануваме во служба на граѓаните и понатаму, сѐ додека можеме тоа да го издржиме, правејќи го она кое најдобро го знаеме за нашите сограѓани, бидејќи нашата најголема награда се солзите радосници од луѓето на кои им помагаме и нивните семејства.

Се надеваме дека ваквата едногласна одлука на Советот, ќе остане длабоко запишана во историјата на општина Охрид, како пример за останатите состави на Советот, но и како одлика на времето во кое живееме, време во кое властите најниско ги вреднуваат човечкиот живот и волонтерскиот труд на сопствените граѓани, оние на кои треба да им служат.

НЕКА ИМ СЛУЖИ НА ЧЕСТ!

Потрага по залутан собирач на шумски плодови

Хируршки прецизно, согласно досегашната статистика, во периодот мај-јуни ПСС добива по неколку СОС повици за залутани или повредени собирачи на шумски плодови. Токму еден таков повик, денес во 17:15ч. пристигна од граѓани, кои пријавија дека нивни роднина поради невремето кое попладнево го зафати регионот, е дезориентиран на планината и во состојба на хипотермија. За среќа, лицето располагаше со полна батерија на мобилниот телефон и пристап до мобилната мрежа речиси во целиот период на операцијата и беше во непрекинат контакт со оперативниот центар, кој му даваше упатства и се обидуваше да го лоцира. Паралелно, седумчлена екипа на ПСС со теренско возило се упати кон високите делови на планината, за да не се губи време од лоцирањето до евентуалното пресретнување на лицето.

Оперативниот центар, по добивање на повикот, ја извести и полицијата која исто така излезе на терен со една патрола. По кратко време лицето информираше дека излегло на широк земјен пат и во комуникација со тимот, беше одлучено да се движи надолу по истиот, кој според описот треба да слегува во селото Велгошти, што и се потврди на крајот. Во 19:17 часот, лицето излезе на асфалтен пат, каде беше пречекано од патролата на СВР Охрид.

Нестабилната метеоролошка состојба во овој период од годината, лошата подготвеност и опременост, како и потценувањето на планината, се најчести причини за залутување и повреди кај собирачите на шумски плодови. Поради тоа, апелираме на особено внимание, редовно следење на метео прогнозите, движење во групи од најмалку две лица, соодветна опременост, носење на доволни количини на храна и течности, како и мобилни телефони со полни батерии. Во случај на било какви незгоди, од огромно значење е брзото и навремено алармирање на ПСС, за да се спречи дополнителна компликација на состојбите.

Остварени средби со г-дин Елвис Али, програмски директор на Делегацијата на ЕУ во РСМ и претставници на JTS (Joint Technical Secretariat IPA CBC MK/AL)

Во текот на изминатата недела остваривме средби со г-дин Елвис Али, програмски директор на Делегацијата на ЕУ за ИПА 2 Програмата за прекугранична соработка меѓу Р. Северна Македонија и Р. Албанија и со претставници на Министерството за Локална Самоуправа од РСМ и Министерството за Европски Работи од Албанија.

На средбите беше презентирана старата училишна зграда во с. Брежани, која треба да биде реконструирана и адаптирана во планинарски дом. Ова е уште една активност која се реализира во рамки на проектот „Нови можности за безбеден зимски авантуристички туризам“, финансиран од ЕУ и Министерството за Локална Самоуправа на РСМ, преку ИПА 2 програмата. Од страна на проектниот менаџер, г-дин Антонио Додевски и градоначалникот на општина Дебрца, г-дин Зоран Ногачески, на гостите им беа презентирани веќе реализираните активности од овој проект: специјализирано теренско возило Dacia Duster за општина Дебрца и дополнителна опрема за спасување во зимски услови. Во оваа општина предвидени се уште и реконструкција на пропустите од село Брежани до Илинска црква, како и обуки за спасување на пристапен, нетехнички терен.

По ова следуваше посета на Оперативниот центар на Планинската Спасителна Служба, каде гостите имаа можност да се запознаат со новонабавените АТВ возила и специјализираната опрема за спасување во зимски услови.

И во оваа прилика, уште еднаш би сакале да ја изразиме нашата благодарност до Делегацијата на ЕУ во РСМ и до Министерството за Локална Самоуправа, како и подготвеноста за понатамошна соработка.

„Агенда 35“ за искористеноста на ЕУ фондовите и нашата успешна приказна на патот кон Европа

Успешната приказна на Планинската Спасителна Служба при Црвен крст Охрид препознаена од европските донатори. Со заедничка реализација на прекугранични проекти, воведување на меѓународни препораки и стандарди, инвестиции во едукација, инфраструктура и современа опрема преку искористување на средства од ИПА Програмата, нашата земја се приближува кон европското семејство. За успешна реализација на проектите и постигнување на врвни резултати, неопходни се јасна цел, стратешко планирање и ефикасен менаџмент со процесите согласно европските критериуми. Докажавме дека знаеме и можеме во сферата на планинското спасување да направиме квантен скок и за граѓаните во нашиот регион да обезбедиме врвни услуги.

Во продолжение погледнете го нашето гостување во емисијата Агенда 35.