Потрага по залутан собирач на шумски плодови

Хируршки прецизно, согласно досегашната статистика, во периодот мај-јуни ПСС добива по неколку СОС повици за залутани или повредени собирачи на шумски плодови. Токму еден таков повик, денес во 17:15ч. пристигна од граѓани, кои пријавија дека нивни роднина поради невремето кое попладнево го зафати регионот, е дезориентиран на планината и во состојба на хипотермија. За среќа, лицето располагаше со полна батерија на мобилниот телефон и пристап до мобилната мрежа речиси во целиот период на операцијата и беше во непрекинат контакт со оперативниот центар, кој му даваше упатства и се обидуваше да го лоцира. Паралелно, седумчлена екипа на ПСС со теренско возило се упати кон високите делови на планината, за да не се губи време од лоцирањето до евентуалното пресретнување на лицето.

Оперативниот центар, по добивање на повикот, ја извести и полицијата која исто така излезе на терен со една патрола. По кратко време лицето информираше дека излегло на широк земјен пат и во комуникација со тимот, беше одлучено да се движи надолу по истиот, кој според описот треба да слегува во селото Велгошти, што и се потврди на крајот. Во 19:17 часот, лицето излезе на асфалтен пат, каде беше пречекано од патролата на СВР Охрид.

Нестабилната метеоролошка состојба во овој период од годината, лошата подготвеност и опременост, како и потценувањето на планината, се најчести причини за залутување и повреди кај собирачите на шумски плодови. Поради тоа, апелираме на особено внимание, редовно следење на метео прогнозите, движење во групи од најмалку две лица, соодветна опременост, носење на доволни количини на храна и течности, како и мобилни телефони со полни батерии. Во случај на било какви незгоди, од огромно значење е брзото и навремено алармирање на ПСС, за да се спречи дополнителна компликација на состојбите.