Презентација на новата Планинска куќа Брежани

Изминатата недела во селото Брежани, општина Дебрца, беше отворена Планинската куќа Брежани, која всушност е реконструкција на старата училишна зграда и нејзина адаптација во планинарски дом.

 

 

 

 

Реконструкцијата е извршена во рамки на проектот „Нови можности за безбеден зимски авантуристички туризам“, финансиран од Европската Унија, преку програмата за прекугранична соработка со Албанија, а проектот е реализиран од страна на Црвен крст Охрид во партнерство со општините Дебрца од РСМ и Грамш од Р. Албанија и Алпинистичкиот клуб ПАТАГОНИЈА Охрид.

Пред присутните гости свое обраќање имаа г-динот Зоран Ногачески, Градоначалник на Општина Дебрца, г-дин Сашо Точков, Претседател на Црвен крст Охрид, и г-дин Антонио Додевски, раководител на проектот „Нови можности за безбеден зимски авантуристички туризам“, истакнувајќи го своето задоволство од оваа исклучително успешно реализирана активност и воедно изразувајќи надеж за реализација на што повеќе проекти кои ќе придонесат за развој на авантуристичкиот туризам, користејќи го огромниот потенцијал што овој регион го поседува.