Видео интервју на Ohridnews со Претседателот на комисијата за терестријално спасување при ICAR, Г-дин Гебхард Барбиш од Австрија

На 4-ти мај, Претседателот на комисијата за терестријално спасување при ICAR (International Commission for Alpine Rescue), Г-динот Гебхард Барбиш од Австрија го посети центарот на ПСС. Посетата се реализира по покана на Националниот Сојуз за Планинско Спасување, Здружението АСКЛЕПИЈ и Планинската Спасителна Служба при Црвен крст Охрид, а целта на истата беше запознавање на Г-динот Барбиш, со степенот на имплементација на препораките од ИКАР во нашето делување, подготвеноста на НСПС за трансформација на членството во ИКАР со повисок степен како национална организација која делува на територијата од целата држава, како и за проблемите и предизвиците со кои се соочуваме, особено во делот на институционалната поддршка од државните и локалните власти.

Оваа посета беше од големо значење за нас, бидејќи имавме прилика од Г-динот Барбиш, кој има децениско искуство во планинското спасување во Австрија и во светот како активен дел од структурите на ИКАР, да слушнеме многу корисни совети за подобрување на нашата позиција во општеството, како и во делот за обезбедување на одржливост.

За мисијата и препораките на ИКАР, за организациските модели на службите во светот, за предностите на волонтерските концепти, кои се применуваат во 90% од земјите, како и за важноста од институционална идентификација и поддршка на локално и национално ниво, Г-динот Гебхард Барбиш, даде кратко, но многу концизно интервју за реномираниот портал Ohridnews.

За ова му  благодариме на порталот Ohridnews, бидејќи редовно ја следи нашата работа и со тоа дава значајна медиумска поддршка во напорите кои ги правиме.

Барбиш: Планинското спасување е тимска работа, македонските волонтери треба да го одберат најдобриот модел на организирање