ПСС дел од деветнаесеттата голема меѓународна „НАТО-ЕАДРЦЦ“ вежба

Во периодот од 19-24 септември 2021, Планинската Спасителна Служба при Црвен крст Охрид зеде активно учество во вежбата за одговор при катастрофи, организирана од НАТО – Евроатланскиот координативен центар за одговор при катастрофи. На вежбата учествуваа голем број тимови од соседните држави и членките на НАТО, кои вообичаено за овој вид на вежби, според сценарија за природни катастрофи од голем обем (поплави, земјотреси и сл.) изведуваа активности за спасување во урбани средини, од урнатини и од вода.

Особено сме горди, што како дел од главниот планирачки тим за вежбата, на наша иницијатива, за прв пат беа вклучени две сценарија за планински несреќи, во кои активно учество зедоа тимовите на ПСС во соработка со специјалните и воздухопловните единици на Армијата и Полицијата.

Во првото сценарио, тимовите на ПСС, специјалната антитерористичка единица „Тигар“ и хеликоптер на МВР, интервенираа за спасување на двајца повредени во авионска несреќа на мал спортски авион, а во второто сценарио, тимовите на ПСС во соработка со припадници од батаљонот за специјални сили „Волци“ и армискиот воздухопловен ВИНГ, изведоа акција за спасување на тандем параглајдер, кој останал да виси закачен на карпа висока дваесетина метри.

Во двете сценарија, тимовите демонстрираа одлична меѓусебна комуникација и координација при изведување на комплексни операции за спасување, што се надеваме дека во иднина ќе продолжи како редовна пракса во реални ситуации за спасување.

Во продолжение, неколку фотографии од активностите, а наскоро ќе биде објавен и видео материјалот кој е во изработка.